6 Adımda Yatak Nasıl Seçilir?

yatak_eksperi

Yeni bir yatak almak istiyor, ama bir seçim yapamıyor musunuz? Rahat bir uyku arzuluyor, ama kararınızı verirken uykularınız mı kaçıyor?

Sizin için hazırladığım yatak seçme rehberi bu kararı vermenizi kolaylaştıracak. 

Bu blogda, size kısa bir özet sunacağım, bir sonraki blogumda daha detaylı bir bilgilendirme yapacağım.

Her yatak herkes için uygun değildir. Sizin ihtiyacınızı karşılayacak ve sizin tercihlerinize cevap  verecek yatağı belirlemek zor bir iştir. Bu kısa özet, yatak seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususları öne çıkarmaktadır.

  1. Yatağınızı yenilemenin zamanı geldi mi? Yatağınızı 8 yıldan fazla süredir mi kullanıyorsunuz? Yatağı 8 yılda bir değiştirmek genel bir kuraldır. Ancak, yatarken rahat edemiyor ve geceleri iyi bir uyku uyuyamıyorsanız bu 8 yıl kuralına uymak zorunda değilsiniz. Uyku düzeniniz, yatak değiştirme zamanınızı belirleyecek olan en önemli faktördür. Uykunuz kalitesiz mi? O zaman yatağınızı değiştirme zamanınız gelmiş demektir.
  2. Sizin için en iyi yatak çeşidi hangisidir? Yatak seçiminde belirlenecek özelliklerden birisi yatağın sünger mi yoksa yaylı mı olacağıdır. Sünger yataklar, vücudu sarar, vücut hatlarına uyum sağlar ve kendisine has ayrı bir his sunar. Yaylı yatak ise yaylanma özelliği ile daha geleneksel bir his sunar. Vücudunuz büyükse (100kg üzeri), geleneksel bir his istiyorsanız ve/veya uyurken aşırı şekilde sıcaklanıyorsanız, size saran ve yeteri kadar esnemeyen sünger yatak yerine yaylı yatağı tercih etmeniz gerekmektedir. Hem sünger yatakların hem de yaylı yatakların özelliklerini barındıran hibrid (sünger ve yaylı) yataklar ise bu iki çeşit arasında kalanlara hitap etmektedir.  
  3. Bütçeniz ne kadar? Yatak seçiminizi belirleyecek faktörlerden birisi de ayıracağınız bütçedir. 160x200 ölçülerindeki bir yatağı baz alalım. Böyle bir yatak için ideal olarak 1500TL-3500TL arasında harcamanız beklenir. Yatak üretiminde kullanılan hammaddelerin fiyatının dolara endeksli olması nedeniyle, bütçenizin $250-$600 aralığında olması uygundur. Böyle bir bütçe size - lüks sınıf yatakları sunmasa da - ortalamanın üzerindeki tüm yatak alternatiflerini sunacaktır. Baz aldığımız ölçüler için, 1000TL (yani $170) altındaki bir yatağı almamanızı öneririm. Aksi takdirde, yatağınız çok daha erken bozulacaktır. Belki de daha toksik bir yatak almış olacaksınız.   
  4. Sizin için en uygun olan sertlik derecesi hangisidir? Pek çok kişi yatak sertliği konusunda 10 üzerinden 5-7 seviyesini tercih etmektedir. Bu aralık, çoğu uyku pozisyonu, vücut ağırlığı ve vücut şekli için uygundur. 4 veya daha düşük sertlik seviyesini tercih ediyorsanız muhtemelen yan yatarak uyuyorsunuzdur. Eğer 7’nin üzerinden bir yatak sertliğini tercih ediyorsanız, büyük ihtimalle yüz üstü veya sırt üstü pozisyonunda uyuyorsunuzdur. 7’nin üzerinde bir sertlik yan yatarak uyuyanların pek çoğu için ideal olmayacaktır.
  5. Hangi pozisyonlarda uyuyorsunuz? Sizin ihtiyacınız olan sertliği sunacak bir yatak almalısınız. Yan yatanlar 10 üzerinden 3-6 aralığındaki sertliği seçmelidir. Sırt üstü yatanlar 4-7 seviyelerini; yüz üstü yatanlar 5-7 seviyelerini seçmelidir. Yatak sertliği konusunda uluslararası bir standart yoktur. İstisna olan bazıları, burada yaptığım eşleştirmenin dışında kalabilir, ama bu sınıflandırma başlangıç için pratik bir rehber olacaktır.
  6. Vücut ağırlığınız ne kadardır ve vücut şekliniz nasıldır? Yatağın sunduğu “sertlik” ve “vücut desteği” birbirinden farklı şeylerdir. Yatağın vücut desteği, sizin ağırlığınız ile doğrudan ilişkilidir. Vücut ağırlığı arttıkça, yatağın optimal rahatlığı sunabilmesi için destek süngerlerinin rolü artacaktır. Yatağın içerisine doğru gerçekleşecek toplam gömülmeyi ve basınç noktalarını baz aldığımızda, yatağın sunacağı desteğin miktarını ağırlığınız belirleyecektir. 

Sizin için en iyi yatağın hangisi olduğu konusunda hala tereddüt mü ediyorsunuz?  Bana [email protected] adresine e-posta göndererek ulaşabilirsiniz. Size yardımcı olmak beni çok mutlu edecektir!

Etiketler: Yatak Eksperi
Ekim 31, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR